Sześcian

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
daras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 mar 2008, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chodzież

Sześcian

Post autor: daras »

Witam mam problem z zadaniem o takiej treści:
Oblicz objętość sześcianu o długości przekątnej = 14 cm

Proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuje !
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11264
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3143 razy
Pomógł: 747 razy

Sześcian

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ a\sqrt{3}=14}\)
\(\displaystyle{ V=a^3}\)
daras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 mar 2008, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chodzież

Sześcian

Post autor: daras »

ten wzór znam tylko nie potrafię uzyskać właśnie tego "a" nie wiem czy to 14 trzeba pierwiastkować czy jak? prosiłbym o pełne zadanie
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11264
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3143 razy
Pomógł: 747 razy

Sześcian

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ a=\frac{14}{\sqrt{3}}}\)
justyna23512
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 27 mar 2008, o 16:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: UD
Podziękował: 3 razy

Sześcian

Post autor: justyna23512 »

witam:) : d czyli przekatna = 14 cm jest to przekatna kwadratu dlatego mozna ja podstawic do wzoru a pierwiastek z 2 = 14 , i obliczajac to wyjdzie ze a,czyli kkrawedz podstawy ma 7 pierwiastkow z 2. teraz nic prostszego tylko podstawic do wzoru na objetosc szescianu, czyli V=a3 (do potegi trzeciej) czyli V= (7pierwiastkow z 2) do kw. razy 7pierwiastkow z 2 (,,rozłożyłam tutaj na potege do kwadratu i jeszcze razy 7pierw. z 2 zeby bylo łatwiej policzyc) = 686 pierwiastkow z 2. pzdr

[ Dodano: 28 Marca 2008, 16:08 ]
mol_ksiazkowy nie przez pierwiastek z 3 tylko z 2. jesli tak wychodzi to trzeba pomnozyc to przez ulamek w ktorym w liczniku bedzie pierwiastek z 2 i w mianowniku tez. i wtedy wyjdzie po skroceniu 7pierw. z 2 [/latex]
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Sześcian

Post autor: Mortify »

justyna23512 pisze:witam:) : d czyli przekatna = 14 cm jest to przekatna kwadratu dlatego mozna ja podstawic do wzoru a pierwiastek z 2 = 14 , i obliczajac to wyjdzie ze a,czyli kkrawedz podstawy ma 7 pierwiastkow z 2. teraz nic prostszego tylko podstawic do wzoru na objetosc szescianu, czyli V=a3 (do potegi trzeciej) czyli V= (7pierwiastkow z 2) do kw. razy 7pierwiastkow z 2 (,,rozłożyłam tutaj na potege do kwadratu i jeszcze razy 7pierw. z 2 zeby bylo łatwiej policzyc) = 686 pierwiastkow z 2. pzdr

[ Dodano: 28 Marca 2008, 16:08 ]
mol_ksiazkowy nie przez pierwiastek z 3 tylko z 2. jesli tak wychodzi to trzeba pomnozyc to przez ulamek w ktorym w liczniku bedzie pierwiastek z 2 i w mianowniku tez. i wtedy wyjdzie po skroceniu 7pierw. z 2 [/latex]
a wiesz co to przekatna szescianu?? to nie jest przekatna podstawy...
mol ksiazkowy dobrze zrobil
ODPOWIEDZ