poradziłem sobie ze wszystkimi oprócz 3 jakby ktoś mogł pomóc bede wdzięczny zadania to :
zad1
dwie krawedzie podstawy prostopadłościanu maja długość 3. Przeekątna prostopadłościanu ma długość 12i tworzy z krawędzią boczną kat o mierze 30 stopni. oblicz objetość prostopadłościanu.
zad2
podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 2 i 4 oraz kącie ostrym 60 stopni. Krótsza przekątna graniastoslupa tworzy z podstawą kąt o mierze 30 stopni. oblicz pole powierzchni graniastoslupa
zad3
siedem krawędzi graniastosłupa prostego ma długość 13 a pozostałem dwie krawędzie maja długość 10. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
sa to 3 zadania z ktorymi nie bardzo sobie radze jak ktoś mógłby mi pomóc bedę wdzieczny bardzo
pozdrawiam
3 zdadania z graniastosłupów
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 21 razy
3 zdadania z graniastosłupów
zad2.\(\displaystyle{ P_pc= 2P_b1+2P_b2+2P_p}\)
\(\displaystyle{ P_p=a*b*sin60= 2*4* \frac{\sqrt{3}}{2}= {4\sqrt{3}}}\)
Krótsza przekątna podstawy.
\(\displaystyle{ d^2= 2^2+4^2-2*4*2*cos60=12}\)
\(\displaystyle{ d= 2\sqrt{3}}\)
teraz kożystamy z trójkąta: H-wysokość bryły,d-krótsza przekątna podstawy,x-krótsza przekątna bryły, który zawiera kąt 30 stopni.
\(\displaystyle{ tg30=\frac{H}{d}}\)
\(\displaystyle{ H=2\sqrt{3}*\frac{\sqrt{3}}{3}=2}\)
to \(\displaystyle{ P_pc=2* 2*2+2*2*4+2*{4\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ P_p=a*b*sin60= 2*4* \frac{\sqrt{3}}{2}= {4\sqrt{3}}}\)
Krótsza przekątna podstawy.
\(\displaystyle{ d^2= 2^2+4^2-2*4*2*cos60=12}\)
\(\displaystyle{ d= 2\sqrt{3}}\)
teraz kożystamy z trójkąta: H-wysokość bryły,d-krótsza przekątna podstawy,x-krótsza przekątna bryły, który zawiera kąt 30 stopni.
\(\displaystyle{ tg30=\frac{H}{d}}\)
\(\displaystyle{ H=2\sqrt{3}*\frac{\sqrt{3}}{3}=2}\)
to \(\displaystyle{ P_pc=2* 2*2+2*2*4+2*{4\sqrt{3}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
3 zdadania z graniastosłupów
zad 3.
wskazówka
z treści zadania wynika że będzie to graniastosłupo trójkątny(nie prawidłowy) w którym krawędzie boczne mają po 13 i po 2 krawędzie w podstawach również 13 i po 1 w podstawach 10. Czyli jest to graniastosłup który ma w podstawie trójkąt równoramienny (13, 13, 10)
wskazówka
z treści zadania wynika że będzie to graniastosłupo trójkątny(nie prawidłowy) w którym krawędzie boczne mają po 13 i po 2 krawędzie w podstawach również 13 i po 1 w podstawach 10. Czyli jest to graniastosłup który ma w podstawie trójkąt równoramienny (13, 13, 10)