spodek wysokości ostrosłupa trójkątnego- zadanie maturalne

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
koreczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 10 lis 2006, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

spodek wysokości ostrosłupa trójkątnego- zadanie maturalne

Post autor: koreczek »

w ostrosłupie o podstawie trójkąta o bokach \(\displaystyle{ AB=6 \sqrt{7} \ i \ AC=BC=8}\)
wszystkie krawędzie boczne mają długość 68 (AW=BW=CW=68). oblicz wysokość ostrosłupa.

zadanie rozwiązałam (H=60) i wynik ten zgadza się z odpowiedzią w książce, ale założyłam, że spodek wysokości jest środkiem okręgu opisanego na podstawie.

jak można to uzasadnić??

z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Bizmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 mar 2008, o 08:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

spodek wysokości ostrosłupa trójkątnego- zadanie maturalne

Post autor: Bizmon »

jest takie twierdzenie brzmiało mniej więcej tak:
"Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe (lub jeśli wszystkie krawędzie boczne tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty), to na podstawie można opisać okrąg, którego środkiem jest spodek wysokości ostrosłupa."
Human89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 19 sty 2008, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie Wasza sprawa
Podziękował: 2 razy

spodek wysokości ostrosłupa trójkątnego- zadanie maturalne

Post autor: Human89 »

a jeśli nie są rowne to gdzie wówczas jest spodek wysokości?
Awatar użytkownika
BSP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2 gru 2008, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W pewnym otoczeniu nieskończoności (Wrocław)
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 6 razy

spodek wysokości ostrosłupa trójkątnego- zadanie maturalne

Post autor: BSP »

Narysuj siatkę ostrosłupa i narysuj na niej wysokości trójkątów, będących ścianami bocznymi. Wszystkie wysokości powinny ci się przeciąć w jednym punkcie, który jest szukanym przez ciebie spodkiem wysokości ostrosłupa
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ