Krawędzie pewnego graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chocianów
Krawędzie pewnego graniastosłupa
Liczba wszystkich przekątnych podstaw i ścian bocznych pewnego graniastoslupa jest równa 110. Oblicz, ile krawędzi ma podstawa tego graniastosłupa.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Krawędzie pewnego graniastosłupa
n - ilość krawędzi podstawy
ilość przekątnych jednej podstawy = \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}}\)
i mamy dwie identyczne podstawy
ilość przekątnych ściany bocznej - 2
i mamy n takich ścian bocznych
zatem :
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}\cdot 2+n\cdot 2=110 \newline
n^2-3n+2n-110=0 \newline
n^2-n-110=0 \newline
\Delta = 441
\newline
n_1=-10 }\)
ilość przekątnych jednej podstawy = \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}}\)
i mamy dwie identyczne podstawy
ilość przekątnych ściany bocznej - 2
i mamy n takich ścian bocznych
zatem :
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}\cdot 2+n\cdot 2=110 \newline
n^2-3n+2n-110=0 \newline
n^2-n-110=0 \newline
\Delta = 441
\newline
n_1=-10 }\)