Wysokość stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mirabelka12345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 21 mar 2007, o 17:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Niebo
Podziękował: 14 razy

Wysokość stożka

Post autor: mirabelka12345 »

Z wycinka koła o promieniu 8 i kącie 315 stopni utworzono powierzchnię boczną stożka. Oblicz wysokość tego stożka.

Pomóżcie... Jak to rozwiązać krok po kroku...
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Wysokość stożka

Post autor: blost »

\(\displaystyle{ 2 \Pi r _{1} = 2 \Pi r _{2} \frac{315 ^{0} }{360 ^{0} }}\)
\(\displaystyle{ r _{1} = 8*\frac{315 ^{0} }{360 ^{0} }}\)
\(\displaystyle{ r _{1} = 7}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{(8 ^{2}-7 ^{2}) }}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{15}}\)
ODPOWIEDZ