Krótka piłka - 2 zadania

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Human89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 19 sty 2008, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie Wasza sprawa
Podziękował: 2 razy

Krótka piłka - 2 zadania

Post autor: Human89 »

1. w trójkącie ABC |AB| = 8, |BC| = 10 zaś |kąt ABC| = 60. Oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej z obrotu trójkąta ABC wokół prostej zawierającej bok AC. (zad 394/61 z Kiełbasy)

2. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym poprowadzono płaszczyznę przez przekątną podstawy i środek krawędzi bocznej rozłącznej z tą przekątną. Płaszczyzna ta tworzy z płaszczyzną podstawy kąt alpha, ap ole otrzymanego przekroju jest równe P. Oblicz objętość ostrosłupa . ( zadanie 363/58 z Kiełbasy)
ODPOWIEDZ