Wielościany: pole powierzchni, objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pikasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 22 lis 2007, o 08:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zakopane

Wielościany: pole powierzchni, objętość

Post autor: Pikasha »

Błagam o pomoc!

Zad.1
Oblicz tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy w czworościanie foremnym.

Zad.2
Emalią puszki o objętości 0,8l pomalowano 20m2 powierzchni. Oblicz ile mm ma warstwa emalii.

Zad.3
Podstawą ostrosłupa jest czworokąt ABCD, gdzie |AB|=2, |BC|=5 i |CD|=10. Wiedząc, że wszystkie ściany boczne tego ostrosłupa tworzą z podstawą kąt 15stopni oblicz długość |DA|.

Zad.4
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku a i kącie rozwartym alfa.
Krótsza podstawa tego graniastosłupa o dlugości d tworzy z podstawa ką beta. Oblicz objętosć tego graniastoslupa.

Licze na wasza pomoc... z gory dziekuje :**
ODPOWIEDZ