{G2} arbuz i kula
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 gru 2007, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkopolska
{G2} arbuz i kula
Arbuz o kształcie bardzo zbliżonym do kuli ma średnicę 30cm, a jego skórka ma grubość 2cm. Jaką część tego arbuza stanowi miąższ?
- annie1232
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 21 mar 2008, o 17:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 3 razy
{G2} arbuz i kula
Promień całego arbuza wynosi R=15cm. Zatem całkowita objętość arbuza wynosi \(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\PiR^{3}=4500\Pi cm^{3}}\)
Promień miąszu wynosi \(\displaystyle{ R_{m}=15-2=13cm}\). Więc objętość miąszu wynosi \(\displaystyle{ V_{m}=\frac{8788}{3}\Pi cm^{3}}\)
Obliczamy ile procent zajmuje miąższ:
\(\displaystyle{ \frac{V_{m}}{V} 100\% 65\%}\)
Promień miąszu wynosi \(\displaystyle{ R_{m}=15-2=13cm}\). Więc objętość miąszu wynosi \(\displaystyle{ V_{m}=\frac{8788}{3}\Pi cm^{3}}\)
Obliczamy ile procent zajmuje miąższ:
\(\displaystyle{ \frac{V_{m}}{V} 100\% 65\%}\)
- Bizmon
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 08:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
{G2} arbuz i kula
R=15 cm promień całego arbuza(R=30/2)
objętość całego arbuza:
\(\displaystyle{ V _{1}= \frac{4}{3} \pi R ^{3}=4500 \pi cm}\)
r=13 cm promień miąższu(r= (30-4)/2)
objętość miąższu:
\(\displaystyle{ V _{2}= \frac{4}{3} \pi r ^{3}=2929 \frac{1}{3} \pi cm}\)
\(\displaystyle{ \frac{V _{2}}{V _{1}}= \frac{2929 \frac{1}{3} \pi cm}{4500 \pi cm}= 0,65}\)
objętość całego arbuza:
\(\displaystyle{ V _{1}= \frac{4}{3} \pi R ^{3}=4500 \pi cm}\)
r=13 cm promień miąższu(r= (30-4)/2)
objętość miąższu:
\(\displaystyle{ V _{2}= \frac{4}{3} \pi r ^{3}=2929 \frac{1}{3} \pi cm}\)
\(\displaystyle{ \frac{V _{2}}{V _{1}}= \frac{2929 \frac{1}{3} \pi cm}{4500 \pi cm}= 0,65}\)
- annie1232
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 21 mar 2008, o 17:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 3 razy
{G2} arbuz i kula
Bizmon, napisałeś to samo rozwiązanie co ja, ale dodatkowo zrobiłeś błąd w objętości miąszu, bo \(\displaystyle{ 13^{3} 4}\) na pewno nie równa się 2929.
- Bizmon
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 08:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
{G2} arbuz i kula
przepraszam jak nie widziałem że napisałaś rozwiązanie kiedy je wysłałem... ,a wydaje mi się że:
\(\displaystyle{ 13 ^{3} \frac{4}{3}= \frac{8788}{3}= 2929 \frac{1}{3}}\). to dobrze obliczone?
\(\displaystyle{ 13 ^{3} \frac{4}{3}= \frac{8788}{3}= 2929 \frac{1}{3}}\). to dobrze obliczone?