kula prosze o sprawdzenie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kochamcie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 7 lut 2008, o 13:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skierniewice
Podziękował: 1 raz

kula prosze o sprawdzenie

Post autor: kochamcie »

Tworząca stożka dł k jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem L. Oblizc dł. promienia kuli wpisanej w stożek.

Zrobiłem tak że
\(\displaystyle{ \frac{R}{r}=tg\frac{L}{2}\\
R=r*tg\frac{L}{2}\\}\)

natomiast r wyliczylem z
\(\displaystyle{ cos\alfa = \frac{r}{k}\\
r=cos\alfa * k\\
R=tg\frac{L}{2}*k*cos\alfa}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

kula prosze o sprawdzenie

Post autor: wb »

Tak, zadanie poprawnie rozw.
ODPOWIEDZ