Okrąg i 2 koła
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Okrąg i 2 koła
Na powierzchni kuli o promieniu \(\displaystyle{ R= \sqrt{313}}\) znajduja się dwa jednakowe okręgi, których płaszczyzny są prostopadłe. Wspólna cięciwa AB tych okręgów ma długość 10 cm. Oblicz długość promienia r tych okręgów.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Blizne
- Podziękował: 19 razy
Okrąg i 2 koła
Można założyć, że środki okręgów i promienie kuli mają punkt wspólny. Wtedy mamy:
Nie mam jeszcze 10 postów dlatego adres rysunku masz poniżej, będziesz musiał wpisać oczywiście w odpowiedniej formule, ale trudno, kropka to .
img521kropkaimageshackkropkaus/img521/4184/93740841hh0kropkajpg
Z twierdzenia Pitagorasa wyliczasz r=\(\displaystyle{ \sqrt{338}}\)
Nie mam jeszcze 10 postów dlatego adres rysunku masz poniżej, będziesz musiał wpisać oczywiście w odpowiedniej formule, ale trudno, kropka to .
img521kropkaimageshackkropkaus/img521/4184/93740841hh0kropkajpg
Z twierdzenia Pitagorasa wyliczasz r=\(\displaystyle{ \sqrt{338}}\)