Przekrój kuli płaszczyzną
Przekrój kuli płaszczyzną
Przekrój kuli płaszczyzną, której odległość od środka kuli jest równa 4 ma pole 9 pi. Oblicz pole powierzchni kuli.
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z xiężyca
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
Przekrój kuli płaszczyzną
Przekrój kuli jest zawsze kołem, więc
\(\displaystyle{ \pi r^{2}=9\pi}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
Potem z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 4^{2}+3^{2}=R^{2}}\)
\(\displaystyle{ R=5}\)
Pole powierzchni kuli wynosi \(\displaystyle{ P=4\pi R^{2}=100 \pi}\).
\(\displaystyle{ \pi r^{2}=9\pi}\)
\(\displaystyle{ r=3}\)
Potem z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 4^{2}+3^{2}=R^{2}}\)
\(\displaystyle{ R=5}\)
Pole powierzchni kuli wynosi \(\displaystyle{ P=4\pi R^{2}=100 \pi}\).