Długości boków trójkąta prostokątnego są 3 kolejnymi liczbami naturalnymi. Oblicz V bryły powstałej przez obórt tego trójkąta dookoła przeciwprostokątnej.
Zacząłem robic to zadanie i wychodzą mi dziwne wyniki, jak ktoś zrobi to niech powie jak i co mu wyszło:)
Zadanie z obrotu trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 10:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Zarzecza
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Zadanie z obrotu trójkąta
Jest to trójkąt pitagorejski 3,4,5
promień bryły obrotowej można policzyć z pól trójkąta
\(\displaystyle{ 0.5 3 4 = 0.5 5 r}\)
z tąd \(\displaystyle{ r = \frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \pi \frac{12}{5} ^{2} 5 = \frac{144}{15} \pi [ j ^{2} ]}\)
promień bryły obrotowej można policzyć z pól trójkąta
\(\displaystyle{ 0.5 3 4 = 0.5 5 r}\)
z tąd \(\displaystyle{ r = \frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3} \pi \frac{12}{5} ^{2} 5 = \frac{144}{15} \pi [ j ^{2} ]}\)