zadanie do sprawdzenia graniastoslup czworokatny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

zadanie do sprawdzenia graniastoslup czworokatny

Post autor: smigol »

pezekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma dł. 25 i tworzy z krawędzią podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), taki że \(\displaystyle{ \sin = = 0,96.}\) Oblicz objętośc graniastosłua.
wyszlo mi \(\displaystyle{ 49\cdot \sqrt{527}}\)

moglby ktos sprawdzic??

aj przeciez graniastoslup czworokatny prawidlowy to szescian...;p
teraz mi wychodzi 343 j^3
ale i tak, jak sie komus chce, to prosze o sprawdzenie:))
garb1300
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 76 razy

zadanie do sprawdzenia graniastoslup czworokatny

Post autor: garb1300 »

to nieprawda że to sześcian - za to podstawa to na pewno kwadrat
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

zadanie do sprawdzenia graniastoslup czworokatny

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ V=49\sqrt{527}}\) ten wynik jest prawidłowy :]
Ostatnio zmieniony 18 mar 2008, o 20:00 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

zadanie do sprawdzenia graniastoslup czworokatny

Post autor: smigol »

garb1300 pisze:to nieprawda że to sześcian - za to podstawa to na pewno kwadrat
acha, wiec pewnie poprzednie rozwiazanie wchodzi w gre;p tak czy inaczej plus dla Ciebie
dzieki tyśka za sprawdzenie plus dla Ciebie tez :**
garb1300
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 76 razy

zadanie do sprawdzenia graniastoslup czworokatny

Post autor: garb1300 »

smigol pisze:pezekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma dł. 25 i tworzy z krawędzią podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), taki że \(\displaystyle{ \sin = = 0,96.}\)
Na pewno z krawędzią? Czy powinno być z podstawą?

[ Dodano: 18 Marca 2008, 21:13 ]
Skoro z krawędzią to sprawdziłem i i też wyszło tyle samo.
ODPOWIEDZ