Zadania- Bryły obrotowe!!

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jarkoo6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 mar 2008, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hilinów

Zadania- Bryły obrotowe!!

Post autor: jarkoo6 »

Jak zrobić te zadania:

Zad 1

Promień Ziemi jest równy 6370 km, a morza i oceany zajmują powierzchnie równa 361 mln km2 (kwadrat). Oblicz, jaki procent powierzchni ziemi zajmują lady.

Zad 2

Średnica Księżyca to około 0,3 promienia ziemi. Oblicz powierzchnie księżyca, wiedząc, ze promień Ziemi jest równy 6370 km. Wynik podaj w km2(kwadrat).

Zad 3

Promień Marsa jest dwukrotnie mniejszy od promienia Ziemi. Ile razy powierzchnia Marsa jest mniejsza od powierzchni Ziemi?

Zad 4

Pole przekroju osiowego kuli jest równe 384 cm2(kwadrat). Oblicz pole powierzchni kuli.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Zadania- Bryły obrotowe!!

Post autor: Dumel »

jarkoo6 pisze:Jak zrobić te zadania:
Zad 1
Promień Ziemi jest równy 6370 km, a morza i oceany zajmują powierzchnie równa 361 mln km2 (kwadrat). Oblicz, jaki procent powierzchni ziemi zajmują lady.
powierzchnia Ziemi (przyjmując że jest kulą):
\(\displaystyle{ r=6370}\)
\(\displaystyle{ P= 4\pi r^2}\)
lądy zajmują
\(\displaystyle{ p= \frac{P-361mln}{P}*100}\) % powierzchni
jarkoo6 pisze: Zad 2
Średnica Księżyca to około 0,3 promienia ziemi. Oblicz powierzchnie księżyca, wiedząc, ze promień Ziemi jest równy 6370 km. Wynik podaj w km2(kwadrat).
promień księżyca:
\(\displaystyle{ r_{1}=0,3*6370}\)
pole wyliczasz jak w zad 1.
jarkoo6 pisze: Zad 3
Promień Marsa jest dwukrotnie mniejszy od promienia Ziemi. Ile razy powierzchnia Marsa jest mniejsza od powierzchni Ziemi?
\(\displaystyle{ R}\) - promień Ziemi
promień Marsa: \(\displaystyle{ r= \frac{R}{2}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{S_{Z}}{S_{M}}= \frac{ 4\pi R^2 }{4\pi r^2}= \frac{R^2}{ \frac{R^2}{4} }=4}\)

jarkoo6 pisze:
Zad 4
Pole przekroju osiowego kuli jest równe 384 cm2(kwadrat). Oblicz pole powierzchni kuli.
\(\displaystyle{ \pi R^2 = 382}\)
\(\displaystyle{ S=4\pi R^2 = 4*382}\)
ODPOWIEDZ