Oblicz objętość graniastosłupa.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
andzia92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Z nikąd

Oblicz objętość graniastosłupa.

Post autor: andzia92 »

Podstawa graniastosłupa protego jest prostego jest romb. Bok rombu ma długość \(\displaystyle{ 12 \sqrt{3}}\) a miara tego kąta wynosi 60 stopni. Wysokość graniastosłupa jest dwa razy większa od boku rombu. Oblicz objętość graniastosłupa.
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Oblicz objętość graniastosłupa.

Post autor: RyHoO16 »

\(\displaystyle{ V=(12 \sqrt{3})^2 sin 60^{\circ} 24 \sqrt{3}=...}\)
ODPOWIEDZ