ostrosłup prawidłowy trójkątny
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pomorze
ostrosłup prawidłowy trójkątny
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego; w którym krawędź podstawy a=6cm; a kąt pomiędzy płaszczyzną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy α=60°.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2008, o 09:48 przez luk122003, łącznie zmieniany 1 raz.
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
ostrosłup prawidłowy trójkątny
Oznaczamy kąty podstawy jako A,B,C, a wierzchołek jako D. Punkt łączący wysokość ostrosłupa H z podstawą jako O. Wysokość podstawy \(\displaystyle{ h}\) to
Pole trójkąta równobocznego: \(\displaystyle{ P = \frac{a ^{2} \sqrt{3}}{4}}\)
- \(\displaystyle{ h = \frac{a \sqrt{3} }{2} = 3 \sqrt{3}}\)
- \(\displaystyle{ |OE| = \frac{1}{3}h = \sqrt{3}}\)
- \(\displaystyle{ H = 3}\)
Pole trójkąta równobocznego: \(\displaystyle{ P = \frac{a ^{2} \sqrt{3}}{4}}\)
- \(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}*\frac{6 ^{2} \sqrt{3}}{4}*3 = 9 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P _{pow} = \frac{a ^{2} \sqrt{3}}{4} + 3*\frac{1}{2}h _{b}*6 = 15 \sqrt{3}}\)