Walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
littleillusion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 18 paź 2007, o 17:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: K.
Podziękował: 2 razy

Walec

Post autor: littleillusion »

W walec o średnicy podstawy 7 cm wpisano stożek o tworzącej l= 12,5cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego walca.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Walec

Post autor: Swistak »

\(\displaystyle{ l^{2}=H^{2}+r^{2} => H=\sqrt{l^{2}-(\frac{d}{2})^{2}}=12}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot P _{pod} H=4 \pi (\frac{d}{2})^2=49\pi cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ P _{c}=P _{b}+2P _{pod}=H 2 \pi r + \pi r^{2}=14 \pi+ 25 \pi=29\pi cm^{2}}\).
ODPOWIEDZ