nie wiem jak zrobić to zadanie
graniastosłup prawidłowy sześciokątny - jego dłuższa przekatna ma długość 13
jego krótsza przekątna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem\(\displaystyle{ 60^\circ}\)
oblicz pole powierzchni całkowitej
dziękuję za każdą pomoc
graniastosłup prawidłowy sześciokątny
graniastosłup prawidłowy sześciokątny
Ostatnio zmieniony 16 mar 2008, o 20:25 przez aa, łącznie zmieniany 1 raz.
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
graniastosłup prawidłowy sześciokątny
dluzsza przekatna wynosi 2a, w szesciokacie foremnymaa pisze:nie wiem jak zrobić to zadanie
graniastosłup prawidłowy sześciokątny - jego dłuższa przekatna ma długość 13
jego krótsza przekątna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem\(\displaystyle{ 60^\circ}\)
oblicz pole powierzchni całkowitej
dziękuję za każdą pomoc
\(\displaystyle{ d= 2a}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{d}{2}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{3d ^{2} \sqrt{3} }{8}}\)