Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Krótsza przekątna rombu, o długosci 6 cm tworzy z krawędzia podstawy 60. Krótsza przekatna przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzna podstawy 30. Oblicz objętość.
Prosze, pilne.
graniastosłup prosty
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
graniastosłup prosty
\(\displaystyle{ V=P_{p} H\\}\)
przekątne dzielą sie na polowy i przecinają się pod kątem prostym. mamy trójką 90,60,30. z tego wyliczamy a.
Wysokość to również jest trójką o kątach. 90,60,30. Liczymy z tg
\(\displaystyle{ H=2\sqrt{3}}\)
i mamy już V
przekątne dzielą sie na polowy i przecinają się pod kątem prostym. mamy trójką 90,60,30. z tego wyliczamy a.
Wysokość to również jest trójką o kątach. 90,60,30. Liczymy z tg
\(\displaystyle{ H=2\sqrt{3}}\)
i mamy już V