1.Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej 4,i wysokości 6.
2.Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy równej 4 i wyskosości równej 1.
Objętość i pole ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Objętość i pole ostrosłupa
\(\displaystyle{ V=Pp*H}\)
\(\displaystyle{ Pp=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\) gdzie a=4, czyli \(\displaystyle{ Pp=4\sqrt{3}}\), czyli \(\displaystyle{ V=24\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pp=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\) gdzie a=4, czyli \(\displaystyle{ Pp=4\sqrt{3}}\), czyli \(\displaystyle{ V=24\sqrt{3}}\)
Objętość i pole ostrosłupa
kurcze,taki własnie wynik ma wyjść, dzieki
ale czemu V=Pp * H
a nie V=1/3Pp * H ??
ale czemu V=Pp * H
a nie V=1/3Pp * H ??
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Objętość i pole ostrosłupa
bo V=1/3Pp*H to wzor na objetosc ostroslupa a nie graniastoslupa
[ Dodano: 15 Marca 2008, 16:44 ]
\(\displaystyle{ Ppc=a^{2}+4*\frac{a*h}{2}}\), gdzie a=4, a h (wysokosc sciany bocznej) mozna obliczyc z pitagorasa. Wychodzi \(\displaystyle{ h=\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ Ppc=16+8\sqrt{5}}\)
[ Dodano: 15 Marca 2008, 16:44 ]
\(\displaystyle{ Ppc=a^{2}+4*\frac{a*h}{2}}\), gdzie a=4, a h (wysokosc sciany bocznej) mozna obliczyc z pitagorasa. Wychodzi \(\displaystyle{ h=\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ Ppc=16+8\sqrt{5}}\)
Objętość i pole ostrosłupa
1. Oblicz objetość i pole boczne czworościanu foremnego o krawedzi 8 cm.
2. oblicz pole powierchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawedzi podstary - pierwisatka z 3 i wysokosci 2.
3.Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego o wys.8 i krawędzi podstawy 5.
4.oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawuidłowego czworokatnego o krawedzi podst. równej 2 i krawędzi bocznej równej 5
2. oblicz pole powierchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawedzi podstary - pierwisatka z 3 i wysokosci 2.
3.Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego o wys.8 i krawędzi podstawy 5.
4.oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawuidłowego czworokatnego o krawedzi podst. równej 2 i krawędzi bocznej równej 5
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk