O kuli.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Fajken
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 17 sty 2008, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 62 razy

O kuli.

Post autor: Fajken »

Witam

Prosze o pomoc w tych zadaniach, bowiem nie umiem sobie z nimi poradzic:

1. Dziewięć śnieżnych kul o średnicy 20cm wrzucono do pojemnika w kształcie walca, wypełnionego do wysokości 0,5m wodą. średnia podstawy pojemnika ma 40 cm. Do jakiej wysokości pojemnika sięgnie woda po stopieniu się śnieżnych kul?


Dziękuję
Ostatnio zmieniony 15 mar 2008, o 13:10 przez Fajken, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
prajmus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 9 mar 2008, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Pomógł: 4 razy

O kuli.

Post autor: prajmus »

objętość jednej kuli snieżnej
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi 10^{3} \\
9 \frac{4}{3} \pi 1000 = 12000\pi \\
12000\pi \div 400\pi = 30 cm}\)


Woda sięgnie do 0,8 metra
ODPOWIEDZ