1.Jaki jest promien kuli wpisanej w stozek ,ktorego wysokosc jest rowna pierwiastek z 3 , a promien podstawy wynosi 1.?
2.W kule o promieniu 5 wpisano stozek o promieniu podstawy 4.Oblicz pole powierzchni bocznej stozka.
3.Jest kula styczna do wszystkich krawedzi szescianu.czy objetosc tej kuli jest wieksza od objetosci szescianu??
Z góry dziękuje wszystkim którzy zechcą pomoc.
Kula wpisana w stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
Kula wpisana w stożek
zad.1
Przekrój tego stożka to trójkąt równoramienny o podstawie a=2r, wysokości h i ramionach(tworząca stożka) l-obliczasz z tw.Pitagorasa.
Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt to poszukiwany promień kuli.
Pole tego trójkąta można obliczać z wzorów:
\(\displaystyle{ S= \frac{a h}{2}}\)
\(\displaystyle{ S=p r}\)
gdzie p- połowa obwodu trójkąta w tym przypadku \(\displaystyle{ p= \frac{a+2l}{2}}\)
Te wzory posłużą Ci do obliczenia r
[ Dodano: 13 Marca 2008, 16:43 ]
zad.2
rysunek i wzory znajdziesz na zdjęciu:
[/url]
chyba z łatwością obliczysz to co trzeba:)
[ Dodano: 13 Marca 2008, 16:45 ]
zad.3
to kula wpisana w sześcian więc na pewno jej objętość będzie mniejsza od objętości sześcianu
Przekrój tego stożka to trójkąt równoramienny o podstawie a=2r, wysokości h i ramionach(tworząca stożka) l-obliczasz z tw.Pitagorasa.
Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt to poszukiwany promień kuli.
Pole tego trójkąta można obliczać z wzorów:
\(\displaystyle{ S= \frac{a h}{2}}\)
\(\displaystyle{ S=p r}\)
gdzie p- połowa obwodu trójkąta w tym przypadku \(\displaystyle{ p= \frac{a+2l}{2}}\)
Te wzory posłużą Ci do obliczenia r
[ Dodano: 13 Marca 2008, 16:43 ]
zad.2
rysunek i wzory znajdziesz na zdjęciu:
[/url]
chyba z łatwością obliczysz to co trzeba:)
[ Dodano: 13 Marca 2008, 16:45 ]
zad.3
to kula wpisana w sześcian więc na pewno jej objętość będzie mniejsza od objętości sześcianu