tangens kąta ostrego ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
tangens kąta ostrego ostrosłupa
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt ostry ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz tangens kąta ostrego \(\displaystyle{ \beta}\), jaki tworzy z płaszczyzną podstawy płaszczyzna przechodząca przez wierzchołek ostrosłupa oraz przez środki dwóch sąsiednich boków podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
tangens kąta ostrego ostrosłupa
Od razu mowie ze jesli sie pomylilem to mnie poprawcie.
1. Potrzebujemy wysokosc ostroslupa (H). Mozemy ja obliczyc tangensem kata \(\displaystyle{ \alpha}\). Jest to stosunek polowy dlugosci boku podstawy do wysokosci zakladajac, ze krawedz podstawy to a. Czyli: \(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{a/2}{H}}\), czyli \(\displaystyle{ H=\frac{a}{2tg\alpha}}\).
2. Tangensem kata \(\displaystyle{ \beta}\) jest stosunek wysokosci (H) do \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) przekatnej podstawy, czyli \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{2}}{4}}\). Czyli po obliczeniu wychodzi \(\displaystyle{ \frac{2}{\sqrt{2x}tg\alpha}}\)
Mam nadzieje ze wyszlo.
1. Potrzebujemy wysokosc ostroslupa (H). Mozemy ja obliczyc tangensem kata \(\displaystyle{ \alpha}\). Jest to stosunek polowy dlugosci boku podstawy do wysokosci zakladajac, ze krawedz podstawy to a. Czyli: \(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{a/2}{H}}\), czyli \(\displaystyle{ H=\frac{a}{2tg\alpha}}\).
2. Tangensem kata \(\displaystyle{ \beta}\) jest stosunek wysokosci (H) do \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) przekatnej podstawy, czyli \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{2}}{4}}\). Czyli po obliczeniu wychodzi \(\displaystyle{ \frac{2}{\sqrt{2x}tg\alpha}}\)
Mam nadzieje ze wyszlo.
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
tangens kąta ostrego ostrosłupa
zgoda, że potrzebujemy wysokość ostrosłupa H. Ale z tg alfa możemy obliczyć wysokość ściany bocznej. Aby obliczyć wysokość H ostrosłupa liczymy z pitagorasa tj. wysokość ściany bocznej - pół długości krawędzi bocznej
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
tangens kąta ostrego ostrosłupa
a juz wiem co zle zrobilem, zle zaznaczylem kat \(\displaystyle{ \alpha}\), zaznaczylem go miedzy wysokoscia ostroslupa a wysokoscia sciany bocznej
teraz wszystko jasne dzieki
teraz wszystko jasne dzieki