BASEN
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 mar 2008, o 08:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wielkopolska
BASEN
Basen ma długość 20 m i szerokość 10m . W najgłębszym miejscu jest 1,8m głębokości, a w najpłytszym - 1,2 m . Ile waży woda wypełniająca basen po brzegi? Przyjmij ,że 1litr wody waży 1kg.
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
BASEN
liczysz objętość basenu, to będzie graniastosłup, którego podstawą będzie trapez:
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{(1,2+1,8) 20}{2} = 30 m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p} H= 30 10 = 300 m^{3} = 300000l}\)
Odp: woda w basenie wazy 300000 kg
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{(1,2+1,8) 20}{2} = 30 m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p} H= 30 10 = 300 m^{3} = 300000l}\)
Odp: woda w basenie wazy 300000 kg