Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Hidek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 mar 2008, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Hidek »

Wysokość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) cm, a krawędź podstawy 2cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
Awatar użytkownika
rsu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 9 mar 2008, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gród Gryfa
Pomógł: 5 razy

Graniastosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: rsu »

Hidek pisze:Wysokość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) cm, a krawędź podstawy 2cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.

\(\displaystyle{ h=4\sqrt{3} cm\\a=2 cm}\)

Obliczamy objętość:

\(\displaystyle{ V= \frac{a^2\sqrt{3}}{4} h=12cm^2}\)

Obliczamy pole:

\(\displaystyle{ P= \frac{2a\sqrt{3}}{2} + 3ah=2\sqrt{3}+24\sqrt{3}=26\sqrt{3} cm^2}\)
ODPOWIEDZ