1.
Znajdź miarę kąta między przekątnymi sześcianu.
Czy miara kąta nachylenia przekątnej sześcianu do podstawy sześcianu jest większa niż 30 stopni ?
2.
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez, w którym dłuższa podstawa i jedno ramię są do siebie prostopadłe i mają tę samą długość a. Dłuższa przekątna graniastosłupa ma długość 2a. Pod jakim kątem przekątna jest nachylona do podstawy?
Prosze o pomoc wogule nie rozumiem tej matematyki a ma 1 na czysto a jutro będzie mnie z tego nauczycielka pytać.... Z góry dziękuję
STEREOMETRIA- 2 zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Düsseldorf
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 mar 2008, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
STEREOMETRIA- 2 zadania
1.Aby obliczyć kąt między przekątnymi sześcianu musisz zastosować tw. cosinusów dla równoramiennego trójkąta o bokach\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2} ,\frac{a \sqrt{3} }{2},a}\) (szukany kąt jest między ramionami).
Aby sprawdzić czy kąt nachylenie przekątnej do podstawy jest większy niż 30stopni możesz zastosować dowolna f. trygonometryczną w trójkącie o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a, a \sqrt{2}}\) i przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\)
Aby sprawdzić czy kąt nachylenie przekątnej do podstawy jest większy niż 30stopni możesz zastosować dowolna f. trygonometryczną w trójkącie o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a, a \sqrt{2}}\) i przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\)