Obliczyć długość przekątnej i pole pow.
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 39 razy
Obliczyć długość przekątnej i pole pow.
Oblicz długość krótszej przekątnej i pole powierzchni bocznej prawidłowego graniastosłupa sześciokątnego, jeżeli długość jego najdłuższej przekątnej wynosi 13dm., a krawędzi podstawy - 5dm.
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Obliczyć długość przekątnej i pole pow.
krawedz boczną (b)obliczamy z tw pitagorasa gdyż mamy dana przekąną teog ggraniastosłupa i przekątną podstawy równą dwa razy krawedz postawy
czyli \(\displaystyle{ b ^{2}}\)+ \(\displaystyle{ +10 ^{2}}\)= 169
b=\(\displaystyle{ \sqrt{69}}\)
krótsza przekątna graniastoslupa zaś mozemy obliczyć w pdoobny sposób
tylko tutaj odcinek zawarty w podstawie to bedzie 2* wysokość trójkąta równobocznego ( 6 takich trójkątów tworzy sześcian)
h= a \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)* \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
czyli h= 5\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ b ^{2}}\)+10\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)* 10 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)=d \(\displaystyle{ ^{2}}\)
d=3\(\displaystyle{ \sqrt{41}}\)
przyda sie?;) jeśli czegoś jeszcze nie rozumiesz to pisz;)
czyli \(\displaystyle{ b ^{2}}\)+ \(\displaystyle{ +10 ^{2}}\)= 169
b=\(\displaystyle{ \sqrt{69}}\)
krótsza przekątna graniastoslupa zaś mozemy obliczyć w pdoobny sposób
tylko tutaj odcinek zawarty w podstawie to bedzie 2* wysokość trójkąta równobocznego ( 6 takich trójkątów tworzy sześcian)
h= a \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)* \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
czyli h= 5\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ b ^{2}}\)+10\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)* 10 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)=d \(\displaystyle{ ^{2}}\)
d=3\(\displaystyle{ \sqrt{41}}\)
przyda sie?;) jeśli czegoś jeszcze nie rozumiesz to pisz;)
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Obliczyć długość przekątnej i pole pow.
marcepan
nie uzywaj latexa tylko do pierwiastkow i kwadratow tlyko do calego wyrazenia, np. : co daje: \(\displaystyle{ c^2+b^2=99+(5c)^2}\)
nie uzywaj latexa tylko do pierwiastkow i kwadratow tlyko do calego wyrazenia, np. :
Kod: Zaznacz cały
[tex]c^2+b^2=99+(5c)^2[/tex]