Graniastosłup pochyły - zadanie do sprawdzenia

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pixelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 39 razy

Graniastosłup pochyły - zadanie do sprawdzenia

Post autor: pixelka »

Krawędz boczna długości 17cm. graniastoslupa pochylego tworzy z podstawą kąt alfa=30stopni. Oblicz dlugosc wysokosci tego graniastoslupa.

Rozwiązanie:
h - wysokość
b - krawędz boczna

cos60stopni = h/b
1/2=h/17
więc
h=8,5
ODPOWIEDZ