2)długość przekątnej prostopadłościanu d równa sie 17 cm a długosc przekatnej podstawy d1=pierwiastek z 145 cm, a dlugość przekątnej jednej ze ścian bocznych d2=15cm oblicz a)wymiary tego prostopadloscianu
b)pole powierzchni calkowitej
juz prosiłam o pomoc w związku z tym zadaniem ale nadal H wychodzi mi ujemne..
zadanie z graniastosłupem
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 lut 2008, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: katowice
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
zadanie z graniastosłupem
\(\displaystyle{ H= \sqrt{d ^{2}-d _{1} ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{17 ^{2}- (\sqrt{145}) ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{289-145}=\sqrt{144}= 12}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{17 ^{2}- (\sqrt{145}) ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{289-145}=\sqrt{144}= 12}\)