Objetosć tej bryły
Objetosć tej bryły
Pole powierz bocznej czworościanu foremnego wynosi \(\displaystyle{ 12 \sqrt{3} cm^{2}}\) Oblicz objetość tej bryły.
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Objetosć tej bryły
\(\displaystyle{ P_{b}=\frac{3a^{2}\sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ 12\sqrt{3}=\frac{3a^{2}\sqrt{3}}{4} \ \ a=4}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{a^{3}\sqrt{2} } {12}}\)
\(\displaystyle{ 12\sqrt{3}=\frac{3a^{2}\sqrt{3}}{4} \ \ a=4}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{a^{3}\sqrt{2} } {12}}\)