graniastosłup prawidowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
pool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 11 lis 2007, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z google :]
Podziękował: 78 razy

graniastosłup prawidowy

Post autor: pool »

Pudełko ma kształt graniastosłupa prawidłowego o podstawie trójkątnej.Na podstawy pudełka zużyto \(\displaystyle{ 32 \sqrt{3} cm^{2}}\)tektury, a na powierzchnie boczną \(\displaystyle{ 240cm^{2}}\). Oblicz objętość tego pudełka.

w odp. jest: \(\displaystyle{ V=160 \sqrt{3} cm^{3}}\)

mi wychodzi tak:

\(\displaystyle{ a=8 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ H=5 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ V=160 \sqrt{5}}\)

gdzie mam błąd?
Enzo89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 7 mar 2008, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 18 razy

graniastosłup prawidowy

Post autor: Enzo89 »

Mi wyszło a=8
Awatar użytkownika
pool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 11 lis 2007, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z google :]
Podziękował: 78 razy

graniastosłup prawidowy

Post autor: pool »

wszystko jasne. dzięki.
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

graniastosłup prawidowy

Post autor: arpa007 »

wychodzi:
\(\displaystyle{ P_{pod}=2 \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}=32 \sqrt{3}\\a^2=64\\a=8}\)
\(\displaystyle{ P_{bocz}=3 aH=240\\8h=80\\h=10}\)
ODPOWIEDZ