Witam mam problem z obliczeniem pola całkowitego walca znam wzór \(\displaystyle{ 2\pi r(r+H)}\) ale gdy podstawim pod niego dane wychodzią mi jakieś głupie wyniki wiem że pole całkowite powinno wynosić \(\displaystyle{ 24\pi(1+2 \sqrt{3} )}\) ale jak obliczyć pole całkowite żeby doprowadzić je do tego wyniku nie mam pojecia prosze o pomoc
\(\displaystyle{ H = 12 oraz r = 2\sqrt{3}}\)
Pole walca
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Pole walca
\(\displaystyle{ P=2\pi r^{2} + 2 \pi rH \\
P=2\pi (2 \sqrt{3}) ^{2} + 48 \sqrt{3} \pi \\
P=2\pi 12 + 48\sqrt{3} \pi \\
P=24\pi + 48\sqrt{3} \pi \\}\)
Po wyciągnięciu przed nawias:
\(\displaystyle{ P=24\pi(1 + 2\sqrt{3}) \\}\)
P=2\pi (2 \sqrt{3}) ^{2} + 48 \sqrt{3} \pi \\
P=2\pi 12 + 48\sqrt{3} \pi \\
P=24\pi + 48\sqrt{3} \pi \\}\)
Po wyciągnięciu przed nawias:
\(\displaystyle{ P=24\pi(1 + 2\sqrt{3}) \\}\)