oto treść zadania:
podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego pole wynosi 60 \(\displaystyle{ cm^{2}}\). Pola przekrojów wyznaczonych odpowiednio przez krawędź boczną i przekątną podstawy wynoszą 72 \(\displaystyle{ cm^{2}}\) i 60 \(\displaystyle{ cm^{2}}\). Oblicz objętość graniastosłupa.
objętość graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
objętość graniastosłupa
Pole podstawy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}d_1d_2=60 d_1d_2=120}\)
H - wysokość graniastosłupa.
Pola przekrojów:
\(\displaystyle{ \begin{cases} d_1H=72 \\ d_2H=60 \end{cases} d_1H d_2H=72 60 \\ \\ d_1d_2H^2= 72 60 \\ 120H^2=72 60 \\ H^2=36 \\ H=6 \\ \\ V= 60 6=360}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}d_1d_2=60 d_1d_2=120}\)
H - wysokość graniastosłupa.
Pola przekrojów:
\(\displaystyle{ \begin{cases} d_1H=72 \\ d_2H=60 \end{cases} d_1H d_2H=72 60 \\ \\ d_1d_2H^2= 72 60 \\ 120H^2=72 60 \\ H^2=36 \\ H=6 \\ \\ V= 60 6=360}\)
Ostatnio zmieniony 9 mar 2008, o 10:23 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.
objętość graniastosłupa
ale w tym zadaniu trzeba obliczyć objętość graniastosłupa, nie ostrosłupa
ps. w odpowiedziach jest napisane, że V musi wyjść 360.
ps. w odpowiedziach jest napisane, że V musi wyjść 360.