Bryła

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
justyna934
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 gru 2007, o 18:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wilkowice

Bryła

Post autor: justyna934 »

1. W wyniku obrotu trójkąta o bokach długości \(\displaystyle{ 6, \ 6, \ 6\sqrt{3}}\) wokół wysokości poprowadzonej do najdłuższego boku, otrzymujemy bryłę F. Oblicz objętość tej bryły i wyznacz kąt nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy.

Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Ostatnio zmieniony 8 mar 2008, o 18:42 przez justyna934, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Bryła

Post autor: Swistak »

Ze stosunku boków można wywnioskować, że ten trójkąt ma kąty 120, 30, 30. Obracając ten trójkąt wokół danej wysokości (któa ma wysokość 3) otrzymujemy stożek, którego tworząca jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni. Podstawa jest kołem o promieniu \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\), więc jej pole to \(\displaystyle{ 27\pi}\). Korzystając ze wzoru na objętość wychodzi, że \(\displaystyle{ V=\frac{27\cdot 3\pi}{3}=27\pi}\)
ODPOWIEDZ