1.Pod jakim kątem krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy, jeśli krawędź podstawy ma długość 10 cm, a objętość tego ostrosłupa jest równa 300 cm sześciennych.
2. W ostrosłupie prawidłowym czworokatnym o krawędzi podstawy długości 10cm krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60st. Oblicz pole powierzchni przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek i przekątną podstawy.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań. Z góry dziękuję:)
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
ZAD.1:
\(\displaystyle{ V= \frac{P_{p}H}{3}\\
\frac{P_{p}H}{3}= 300 \ H=9}\)
Teraz skorzystaj z funkcji trygonometrycznych i po sprawie.
\(\displaystyle{ V= \frac{P_{p}H}{3}\\
\frac{P_{p}H}{3}= 300 \ H=9}\)
Teraz skorzystaj z funkcji trygonometrycznych i po sprawie.