Ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości \(\displaystyle{ 5\sqrt{3}}\) cm ma objętość \(\displaystyle{ 50\sqrt{3}}\) cm3. Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa.
Wynik: \(\displaystyle{ \sqrt{30}}\)
Długośc krawędzi ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 26 lut 2007, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Długośc krawędzi ostrosłupa.
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_p h\\
P_p = \frac{3V}{h}\\
P_p = \frac{150 \sqrt{3} }{5 \sqrt{3} } \\
P_p= 30\\
a= \sqrt{P_p}\\
a= \sqrt{30}}\)
P_p = \frac{3V}{h}\\
P_p = \frac{150 \sqrt{3} }{5 \sqrt{3} } \\
P_p= 30\\
a= \sqrt{P_p}\\
a= \sqrt{30}}\)