Do sześciennego pudełka próbowano włożyć prosty kawałek drutu, jak pokazano na rysunku. W pierwszym przypadku poza pudełko wystawał 1 cm drutu, w drugim 2 cm . Jaką dł. ma krawędź tego pudełka ? ( pomiń grubość ścianek pudełka)
Czy wiecie jak to zadano rozwiązać
Do sześciennego pudełka .....
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z xiężyca
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
Do sześciennego pudełka .....
Przekątna kwadratu o boku a ma długość \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\), a przekatna sześcianu o krawędzi a ma długość \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\). (Wzory te można wyprowadzić z tw. Pitagorasa). Zatem:
\(\displaystyle{ a\sqrt{3}+1=a\sqrt{2}+2}\), czyli
\(\displaystyle{ a=\sqrt{3}+\sqrt{2}}\) cm.
\(\displaystyle{ a\sqrt{3}+1=a\sqrt{2}+2}\), czyli
\(\displaystyle{ a=\sqrt{3}+\sqrt{2}}\) cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WARSZAWA
- Podziękował: 1 raz
Do sześciennego pudełka .....
A skąd wzięłaś ten końcowy wynik? Możesz napisać wszystkie obliczenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Do sześciennego pudełka .....
Nie widzę rysunku, więc nie wiem czy równanie jest dobre, ale obliczenia do działania to:
\(\displaystyle{ a\sqrt{3}+1=a\sqrt{2}+2\\
a\sqrt{3}-a\sqrt{2}=2-1\\
a(\sqrt{3}-\sqrt{2})=1\\
a= \frac{1}{\sqrt{3}-\sqrt{2}}\\
a= \frac{\sqrt{3}+\sqrt{2}}{(\sqrt{3}-\sqrt{2})(\sqrt{3}+
\sqrt{2})}\\
a= \frac{\sqrt{3}+\sqrt{2}}{3-2}\\
a=\sqrt{3}+\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a\sqrt{3}+1=a\sqrt{2}+2\\
a\sqrt{3}-a\sqrt{2}=2-1\\
a(\sqrt{3}-\sqrt{2})=1\\
a= \frac{1}{\sqrt{3}-\sqrt{2}}\\
a= \frac{\sqrt{3}+\sqrt{2}}{(\sqrt{3}-\sqrt{2})(\sqrt{3}+
\sqrt{2})}\\
a= \frac{\sqrt{3}+\sqrt{2}}{3-2}\\
a=\sqrt{3}+\sqrt{2}}\)