Do wazonu w ksztalcie walca o r=10cm , wrzucono 5 identycznych kulek i poziom wody podniosł sie o 4cm. Oblicz srednice kulki
prosze o pomoc
walec i kulki
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
walec i kulki
różnica poziomów przed i po wrzuceniu kulek będzie walcem o wysokości h=4cm i promieniu podstawy r=10cm
\(\displaystyle{ V=\pi (10)^2 4 \\
V=400\pi \ [cm^3]}\)
kulek wrzucono 5, więc jedna taka kulka ma objętość \(\displaystyle{ V_k=80\pi \ [cm^3]}\)
wzór na objętość kuli:
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi R^3}\)
\(\displaystyle{ 80\pi=\frac{4}{3}\pi R^3 \\
60=R^3 \\
R=\sqrt[3]{60} \ [cm]}\)
\(\displaystyle{ d=2\sqrt[3]{60} \ [cm]}\)
\(\displaystyle{ V=\pi (10)^2 4 \\
V=400\pi \ [cm^3]}\)
kulek wrzucono 5, więc jedna taka kulka ma objętość \(\displaystyle{ V_k=80\pi \ [cm^3]}\)
wzór na objętość kuli:
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi R^3}\)
\(\displaystyle{ 80\pi=\frac{4}{3}\pi R^3 \\
60=R^3 \\
R=\sqrt[3]{60} \ [cm]}\)
\(\displaystyle{ d=2\sqrt[3]{60} \ [cm]}\)