Oblicz objętość walca, którego pole powierzchni całkowitej jest równe \(\displaystyle{ 60\pi}\) , a pole przekroju osiowego jest równe 24
Prosił bym o obliczenia ponieważ nie wiem w czym robie błąd wynik to \(\displaystyle{ 36\sqrt{2}}\)
Z GÓRY DZIĘKUJE:D
Odradzam stosowanie WIELKICH LITER w nadmiarze w temacie. Poza tym polecam lekturę instrukcji LaTeX-a.
Kasia
Oblicz objętość walca, o polu powierzchni całkowitej.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zielona góra
Oblicz objętość walca, o polu powierzchni całkowitej.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2008, o 17:54 przez lowban, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Oblicz objętość walca, o polu powierzchni całkowitej.
\(\displaystyle{ \begin{cases} ah=24 h= \frac{24}{4} \\ 2 \pi \frac{a}{2}( \frac{a}{2}+h)=60 \pi \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{24}{4} \\ 60=a( \frac{a}{2}+ \frac{24}{a})\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{24}{4} \\ a^2=120-48=72 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a= \sqrt{72} \\ h= \frac{24}{ \sqrt{72}}= \frac{ \sqrt{72}}{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ V= \pi r^2h=72 \frac{ \sqrt{72}}{3} \pi= 36 \pi \sqrt{72}=36 6 \pi \sqrt{2}=216 \sqrt{2}\pi}\)
[ Dodano: 2 Marca 2008, 18:57 ]
w odpowiedziach jest blad bo objetosc bedzie wynosilo: \(\displaystyle{ x \pi}\), jesli pole calkowite ma wynik w pi to objetosc tez bedzie miala pi
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{24}{4} \\ 60=a( \frac{a}{2}+ \frac{24}{a})\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{24}{4} \\ a^2=120-48=72 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a= \sqrt{72} \\ h= \frac{24}{ \sqrt{72}}= \frac{ \sqrt{72}}{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ V= \pi r^2h=72 \frac{ \sqrt{72}}{3} \pi= 36 \pi \sqrt{72}=36 6 \pi \sqrt{2}=216 \sqrt{2}\pi}\)
[ Dodano: 2 Marca 2008, 18:57 ]
w odpowiedziach jest blad bo objetosc bedzie wynosilo: \(\displaystyle{ x \pi}\), jesli pole calkowite ma wynik w pi to objetosc tez bedzie miala pi
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zielona góra
Oblicz objętość walca, o polu powierzchni całkowitej.
na to by wychodziło że chyba nie ma błedu, ponieważ zostało sprawdzane te zadanie i żadne obliczenia mi nie pasują....
[ Dodano: 2 Marca 2008, 19:27 ]
ale jak to obliczyć?
[ Dodano: 2 Marca 2008, 19:27 ]
wiem tylko ze r=3\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) a h=2\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)lowban pisze:na to by wychodziło że chyba nie ma błedu, ponieważ zostało sprawdzane te zadanie i żadne obliczenia mi nie pasują....
ale jak to obliczyć?