Stożek ścięty

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alimak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Podziękował: 31 razy

Stożek ścięty

Post autor: alimak »

oblicz objętość wiaderka (stożek ścięty) o wumiarach
D=36 cm d=21 cm h=36 cm gdzie D-średnica górna podstawy wiaderka, d-śrendica dolnej podstawy wiaderka h-wysokość wiaderka
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Stożek ścięty

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} \pi h (D^2+D\cdot d + d^2)}\)
ODPOWIEDZ