5 zadan(walec,srozk,graniastostoslup...)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 10:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 2 razy
5 zadan(walec,srozk,graniastostoslup...)
witam:)
mam 5 zadan do rozwiazania, jezeli bylo by to mozliwe, prosilabym o jak najszybsze rozwiazanie:) chociaz jednego z nich..
zadanie 1
Akwarium ma wymiary 40cm, 6dm, 0.7m. Jaka ma objetosc? Ile to litrow? Ile szkla zuzyto na jego wszytskie sciany?
zadanie 2
Przekatna przekroju osiowego walca ma 25 cm, promien podstawy walca ma 10cm. Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc walca.
zadanie 3
Tworzaca stozka o dlugosci 20cm jest nachylona do plaszczyzny podstawy stozka pod katem 60 stopni . Oblicz pole powierzchni bocznej i objetosc stozka.
zadanie 4
W graniastoslupie prawidlowym czworokatnym suma dlogosci jego krawedzi jest rowna 48cm, a pole powierzchni calkowitej wyosi [90cm ^{2}] . Oblicz dlugosc krawedzi graniastoslupa.
zadanie 5
Pole podstawy ostroslupa szesciokatnego jest rownie 96 sqrt{3} cm ^{2}, miara kata nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy jest rownia 30 ^{o}.Oblicz objetosc tego ostroslupa.
przepraszam brak polskich znakow....
mam 5 zadan do rozwiazania, jezeli bylo by to mozliwe, prosilabym o jak najszybsze rozwiazanie:) chociaz jednego z nich..
zadanie 1
Akwarium ma wymiary 40cm, 6dm, 0.7m. Jaka ma objetosc? Ile to litrow? Ile szkla zuzyto na jego wszytskie sciany?
zadanie 2
Przekatna przekroju osiowego walca ma 25 cm, promien podstawy walca ma 10cm. Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc walca.
zadanie 3
Tworzaca stozka o dlugosci 20cm jest nachylona do plaszczyzny podstawy stozka pod katem 60 stopni . Oblicz pole powierzchni bocznej i objetosc stozka.
zadanie 4
W graniastoslupie prawidlowym czworokatnym suma dlogosci jego krawedzi jest rowna 48cm, a pole powierzchni calkowitej wyosi [90cm ^{2}] . Oblicz dlugosc krawedzi graniastoslupa.
zadanie 5
Pole podstawy ostroslupa szesciokatnego jest rownie 96 sqrt{3} cm ^{2}, miara kata nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy jest rownia 30 ^{o}.Oblicz objetosc tego ostroslupa.
przepraszam brak polskich znakow....
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
5 zadan(walec,srozk,graniastostoslup...)
Nie wierzę, że masz tyle lat i nie potrafisz zrobic 1 zadania.
Czy może nawet bez wcześniejszego przeczytania lekcji je tutaj wklepałaś??
Czy może nawet bez wcześniejszego przeczytania lekcji je tutaj wklepałaś??
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 10:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 2 razy
5 zadan(walec,srozk,graniastostoslup...)
Swistak pisze:Nie wierzę, że masz tyle lat i nie potrafisz zrobic 1 zadania.
Czy może nawet bez wcześniejszego przeczytania lekcji je tutaj wklepałaś??
To jest konto siostry... a ja tylko skorzystalam z okazji
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
5 zadan(walec,srozk,graniastostoslup...)
Dobra mniejsza zlituję się i zrobię 1 zadanie .
\(\displaystyle{ 40cm=4dm}\) \(\displaystyle{ 0,7m=7dm}\) \(\displaystyle{ V=abc}\) \(\displaystyle{ P _{c}=2(ab+ac+bc)}\) \(\displaystyle{ V=4 6 7=168 dm^{2}}\) \(\displaystyle{ 1l=1dm^{3}}\) \(\displaystyle{ 168dm^{3}=168l}\) \(\displaystyle{ P _{c}=2(4 6+6 7+7\ cdot 4)=2 94= 188 dm^{2}}\).
\(\displaystyle{ 40cm=4dm}\) \(\displaystyle{ 0,7m=7dm}\) \(\displaystyle{ V=abc}\) \(\displaystyle{ P _{c}=2(ab+ac+bc)}\) \(\displaystyle{ V=4 6 7=168 dm^{2}}\) \(\displaystyle{ 1l=1dm^{3}}\) \(\displaystyle{ 168dm^{3}=168l}\) \(\displaystyle{ P _{c}=2(4 6+6 7+7\ cdot 4)=2 94= 188 dm^{2}}\).
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
5 zadan(walec,srozk,graniastostoslup...)
Niech stracę zrobię drugie:
Na początek narysuj sobie ten przekrój(prostokąt) i oznacz dane
\(\displaystyle{ 20^2+x^2=25^2 \\
x= 15 x=15}\) to oczywiście z tw. Pitagorasa .Następnie obliczamy pole i objętość:
\(\displaystyle{ P_{c}=2 \pi r(r+h)=500 \pi \\
V= \pi r^2h=1500 \pi}\)
Na początek narysuj sobie ten przekrój(prostokąt) i oznacz dane
\(\displaystyle{ 20^2+x^2=25^2 \\
x= 15 x=15}\) to oczywiście z tw. Pitagorasa .Następnie obliczamy pole i objętość:
\(\displaystyle{ P_{c}=2 \pi r(r+h)=500 \pi \\
V= \pi r^2h=1500 \pi}\)
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
5 zadan(walec,srozk,graniastostoslup...)
no to 3
z zalezności bokow w trojkacie 30 60 90 lub jak kto woli z funkcji trygonometrycznych w tymze trojkacie otrzymujemy zależność l/r=2
Hr=sqrt3
w takim razie:
Pb=l*r*pi= 200pi
V=1000*sqrt3*pi/3
z zalezności bokow w trojkacie 30 60 90 lub jak kto woli z funkcji trygonometrycznych w tymze trojkacie otrzymujemy zależność l/r=2
Hr=sqrt3
w takim razie:
Pb=l*r*pi= 200pi
V=1000*sqrt3*pi/3
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
5 zadan(walec,srozk,graniastostoslup...)
Dobra znowu stracę .
Zadanie 5:
Pole szcześciokąta foremnego o wysokości "h" wyraża się się wzorem \(\displaystyle{ \frac{h^{2} \sqrt{3}{2}}\), więc \(\displaystyle{ h=8\sqrt{3}}\). Z tego, ze przekątna jest pod kątem 30 stopni wnioskuję, że H=4. Z wzoru na pole ostrosłupa \(\displaystyle{ V=P _{p} H \frac{1}{3}}\) wyliczam, że \(\displaystyle{ V=128\sqrt{3}}\).
[ Dodano: 29 Lutego 2008, 23:18 ]
Z warunków zadania wynika nam układ równań \(\displaystyle{ 8a+4h=48}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}+4ah=90}\) Rozwiązując go wychodzi nam, że \(\displaystyle{ a=3}\) \(\displaystyle{ lub}\)\(\displaystyle{ a=5}\). Oba rozwiązania są dobre i na koniec otrzymujemy 2 pary rozwiązań, że a=5 i h=2 i a=3 i h=6
Zadanie 5:
Pole szcześciokąta foremnego o wysokości "h" wyraża się się wzorem \(\displaystyle{ \frac{h^{2} \sqrt{3}{2}}\), więc \(\displaystyle{ h=8\sqrt{3}}\). Z tego, ze przekątna jest pod kątem 30 stopni wnioskuję, że H=4. Z wzoru na pole ostrosłupa \(\displaystyle{ V=P _{p} H \frac{1}{3}}\) wyliczam, że \(\displaystyle{ V=128\sqrt{3}}\).
[ Dodano: 29 Lutego 2008, 23:18 ]
Z warunków zadania wynika nam układ równań \(\displaystyle{ 8a+4h=48}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}+4ah=90}\) Rozwiązując go wychodzi nam, że \(\displaystyle{ a=3}\) \(\displaystyle{ lub}\)\(\displaystyle{ a=5}\). Oba rozwiązania są dobre i na koniec otrzymujemy 2 pary rozwiązań, że a=5 i h=2 i a=3 i h=6