1. Jaką objętość ma sześcian o przekątnej długości 1 m ?
2. Jakie pole powierzchni ma sześcian o przekątnej p ?
Proszę o szybką odpowiedź! Zadanie na dzisiaj! :]
Poprawiłem temat,
Piotrek89
Objętość i pole sześcianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 26 lut 2007, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Objętość i pole sześcianu.
\(\displaystyle{ 1^2=(a \sqrt{2}) ^{2} + a ^{2}
1=2a^2+a^2
1=3a^2
a^2=1/3
a= \frac{ \sqrt{3} }{3}
V=a ^{3}
V= \frac{3 \sqrt{3} }{27}}\)
Drugie tak samo tylko, że zamiast 1 jest p i liczymy nie \(\displaystyle{ a^3}\) ale \(\displaystyle{ 6a^2}\)
\(\displaystyle{ p^2=a \sqrt{2} )^2 + a^2
p^2 = 3 a^2
a^2= \frac{p^2}{3}
P= 6 a^2 = 2 p^2}\)
1=2a^2+a^2
1=3a^2
a^2=1/3
a= \frac{ \sqrt{3} }{3}
V=a ^{3}
V= \frac{3 \sqrt{3} }{27}}\)
Drugie tak samo tylko, że zamiast 1 jest p i liczymy nie \(\displaystyle{ a^3}\) ale \(\displaystyle{ 6a^2}\)
\(\displaystyle{ p^2=a \sqrt{2} )^2 + a^2
p^2 = 3 a^2
a^2= \frac{p^2}{3}
P= 6 a^2 = 2 p^2}\)