Z powodu awarii zaworu n posadzke lazienki o wymiarach 2m x 3m wylalo sie 0,6m szesciennego wody. oblicz na jaka wysokosc siegla woda jesli cala pozostala w lazience
krawedz szecianu powiekszono trzykrotnie. oblicz, ile razy zwiekszy sie objteosc tego szescianu a ile razy pole powierzchni.
jezeli kazda krawedzi piramidy wydluzymy trzykrotnie to ile razy wzrosnie jej objetosc?
na pokryche dachem strychu ktory ma ksztalt ostroslupa prawidlowego czworokatnego o krawedzi 8m 80m kwadratowych blachy. oblicz kubature tego strychu
Oblicz objętość sześcianu i ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 gru 2007, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szprotawa
- Podziękował: 3 razy
Oblicz objętość sześcianu i ostrosłupa
Ostatnio zmieniony 29 lut 2008, o 08:13 przez konrad1320, łącznie zmieniany 1 raz.
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Oblicz objętość sześcianu i ostrosłupa
pierwsze:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot x=0,6}\)
\(\displaystyle{ x=0,1}\)
drugie:
\(\displaystyle{ \frac{Vpoczątkowe}{Vkońcowe} = \frac{27a ^{3} }{a ^{3} } = 27}\)
\(\displaystyle{ \frac{Ppoczątkowe}{Pkońcowe} = \frac{6 \cdot 9a ^{2} }{6 \cdot a^{2} }=9}\)
generalnie zawsze przy skali k powierzchnia zwiększa się o \(\displaystyle{ k^{2}}\) a objętość o \(\displaystyle{ k ^{3}}\) oczywiście jesli zachodzi podobienstwo
trzecie:
wzorując się na poprzednim - 27-krotnie
czwarte
polega na prostym zastosowaniu wzorów na pole, na pewno sobie poradzisz
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot x=0,6}\)
\(\displaystyle{ x=0,1}\)
drugie:
\(\displaystyle{ \frac{Vpoczątkowe}{Vkońcowe} = \frac{27a ^{3} }{a ^{3} } = 27}\)
\(\displaystyle{ \frac{Ppoczątkowe}{Pkońcowe} = \frac{6 \cdot 9a ^{2} }{6 \cdot a^{2} }=9}\)
generalnie zawsze przy skali k powierzchnia zwiększa się o \(\displaystyle{ k^{2}}\) a objętość o \(\displaystyle{ k ^{3}}\) oczywiście jesli zachodzi podobienstwo
trzecie:
wzorując się na poprzednim - 27-krotnie
czwarte
polega na prostym zastosowaniu wzorów na pole, na pewno sobie poradzisz