1.
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między krawędzią boczna długości b i płaszczyzną podstawy jest równa (alfa) .Oblicz pole i objętośc
2.
Oblicz pole i objętośc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając daną krawędź podstawy d=4(pierwiastek z 3)cm,kąt między wysokością ściany bocznej a podstawą (beta = 30 stopni)
3.Oblicz pole i objętośc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając daną wysokośc ostrosłupa H oraz kąt między wysokością a wysokością ściany bocznej.
Z góry dziękuje
trudne zadania,ostrosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
trudne zadania,ostrosłupy
1.
H - wysokość ostrosłupa
h- wysokość ściany bocznej
b- krawędź boczna
a- krawędź podstawy
x- odcinek łączący spodek wysokości z krawędzią ściany bocznej
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}h=\frac{2}{3}*\frac{a\sqrt{3}}{2} x=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{H}{b} H=b*sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{x}{b} a=\sqrt{3}bcos\alpha}\)
Obiętość jest już do policzenie. Potrzebujemy jeszcze wysokości ściany bocznej żeby obliczyć pole.
\(\displaystyle{ b^{2}=h^{2}+(\frac{1}{2}a)^{2} h=b\sqrt{1-3cos\alpha}}\)
Podstawiasz i masz..
H - wysokość ostrosłupa
h- wysokość ściany bocznej
b- krawędź boczna
a- krawędź podstawy
x- odcinek łączący spodek wysokości z krawędzią ściany bocznej
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}h=\frac{2}{3}*\frac{a\sqrt{3}}{2} x=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{H}{b} H=b*sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{x}{b} a=\sqrt{3}bcos\alpha}\)
Obiętość jest już do policzenie. Potrzebujemy jeszcze wysokości ściany bocznej żeby obliczyć pole.
\(\displaystyle{ b^{2}=h^{2}+(\frac{1}{2}a)^{2} h=b\sqrt{1-3cos\alpha}}\)
Podstawiasz i masz..
trudne zadania,ostrosłupy
skoro a=\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)\(\displaystyle{ bcos\alpha}\)
\(\displaystyle{ \ (\frac{a}{2})^{2}}\) musi wynosić chyba \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)\(\displaystyle{ b^{2}}\)\(\displaystyle{ cos\alpha ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \ (\frac{a}{2})^{2}}\) musi wynosić chyba \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)\(\displaystyle{ b^{2}}\)\(\displaystyle{ cos\alpha ^{2}}\)
trudne zadania,ostrosłupy
\(\displaystyle{ h = \sqrt{ \frac{4b ^{2} - 3b ^{2}cos ^{2} \alpha}{4} }}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{b}{2} \sqrt{4 - 3cos ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{b}{2} \sqrt{4 - 3cos ^{2} \alpha }}\)