mam kilka zadan testowych
Oto kilka z nich jak by mogł ktos pomoc z łąski swojej bede wdzięczny
10)
Dach każdej wieży w zabytkowej warowni ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości 3 m i krawędzi bocznej rownej 5 m. Litr farby wystarczy na pomalowanie 6m kwadratowych powierzchni . Ile litrów farby trzeba kupić aby pomalowac dwukrotnie dachy oby wierz ( są dwie takie wierze )
Jeszcze dodam kilka zadan ale musze sie rozeznac co i jak
Z gory dziekuje
Ile litrów farby trzeba kupić aby pomalowac dachy?
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inąd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 54 razy
Ile litrów farby trzeba kupić aby pomalowac dachy?
Musimy pomalować dwa dachy, zatem liczymy dwukrotnie pole powierzchni bocznej (podstawy nie malujemy). Dane mamy w każdym ostrosłupie 4 trójkąty równoramienne o podstawie 3 i ramieniu długości 5, więc mamy \(\displaystyle{ 1,5^{2}+h^{2}=5^{2}}\). Łączne pole boczne obu ostrosłupów to \(\displaystyle{ 4*3*h}\)
edit: no tak dwukrotnie obie wieże to zbytnia złożoność jak dla mnie
edit: no tak dwukrotnie obie wieże to zbytnia złożoność jak dla mnie
Ostatnio zmieniony 27 lut 2008, o 19:54 przez snm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Ile litrów farby trzeba kupić aby pomalowac dachy?
trzeba pomalowac 2 razy 2 wieze, czyli 4 razy 1 wieze o polu powierzchni bocznej:
Pole trojkata obliczymy wzorem herona: \(\displaystyle{ P_{tro}= \frac{ \sqrt{819}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P=4 P_{pb}=4 4 P_{troj}=16 \frac{ \sqrt{819}}{4}=4 \sqrt{819} 114,47(m^2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{114,47}{6}=[19,08]=20}\) litrów farby
Pole trojkata obliczymy wzorem herona: \(\displaystyle{ P_{tro}= \frac{ \sqrt{819}}{4}}\)
\(\displaystyle{ P=4 P_{pb}=4 4 P_{troj}=16 \frac{ \sqrt{819}}{4}=4 \sqrt{819} 114,47(m^2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{114,47}{6}=[19,08]=20}\) litrów farby