Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
MJK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 lut 2008, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-no

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: MJK »

Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm. Oblicz długość przekątnej tego graniastosłupa, jeśli:

a. przekątna graniastosłupa tworzy z jedną z krawędzi bocznych kąt \(\displaystyle{ 30^{o}}\)
b. przekątna graniastosłupa tworzy z przekątną jednej ze ścian bocznych kąt \(\displaystyle{ 30^{o}}\).

Nie wiem, czy dobrze rozumuję, ale chyba trzeba poprowadzić te krawędzie na rysunku, "wyciągnąć" z graniastosłupa powstały trójkąt i obliczyć sin 30 st. Największy problem jest z tym rysunkiem...
cola197
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 lut 2008, o 20:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: cola197 »

przekątna podstawy wynosi \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}}\)..przekątna graniastosłupa, krawędź boczna oraz przekatna podstawy tworzą trójkąt o kątach 30, 60, 90 wiec mozna tu skorzystać z tzw.Ekierki czyli że jeśli trójkąt ma kąty 30,60 i 90 to przyprostokatna przy katach 90 i 60 to "a" przy katach 90 i 30 to "h= (\(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\))/2 a przeciwprostokatna to jest "2a"... wiec korzystajac z tych zależności wyjdzie nam ze przekatna graniastoslupa rowna jest \(\displaystyle{ 8\sqrt{2}}\)

[ Dodano: 27 Lutego 2008, 17:30 ]
a jesli chodzi o b) to można to wyliczyć sin i wyjdzie 8:P hmm a jak to narysowac na forum?;)
MJK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 lut 2008, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-no

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: MJK »

Zawsze można narysować na kartce i kartkę zeskanować . Zależy mi na trochę bardziej dokładnym opisie, co i jak trzeba zrobić, bo nie za bardzo to rozumiem...
ODPOWIEDZ