krawędź boczna
-
- Użytkownik
- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
krawędź boczna
Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 3}\), jest równe \(\displaystyle{ \frac{27\sqrt{3}}{2}}\). Oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
krawędź boczna
\(\displaystyle{ b -}\) długość krawędzi bocznej
\(\displaystyle{ P_{c } = \frac{27 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ p_{c} = 2* \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4} + 3* a*b}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 9 \sqrt{3} }{2} + 9b = \frac{27 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{c } = \frac{27 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ p_{c} = 2* \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4} + 3* a*b}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 9 \sqrt{3} }{2} + 9b = \frac{27 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{3}}\)