ostroslup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

ostroslup prawidłowy trójkątny

Post autor: LySy007 »

Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest \(\displaystyle{ 2}\) razy dłuższa od wysokości podstawy tego ostrosłupa. Oblicz cosinus kąta między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ostrosłupa.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

ostroslup prawidłowy trójkątny

Post autor: kujdak »

h- wys. podstawy \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\}\)
2h - wys ściany bocznej \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha =\frac{a\sqrt{3}}{2a\sqrt{3}}\\
cos\alpha = \frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ