Można prosić o pomoc:
W ostrosłupie trójkątnym foremnym krawędź boczna jest równa 4. Kąt między krawędzią boczną a wysokością ostrosłupa jest równy 60 stopni. Do obliczenia powierzchnia całkowita i obj.
Próbowałem samemu ale jak sobie robie trójkąt pomocniczy: z krawędzią boczną i wysokością (do funkcji tryg.) to się gubię dalej bo nie wiem jak się ma ta część podstawy do długości krawędzi podstawy.. a w końcu to jest potrzebne żeby mieć pole podstawy..
z góry dzięki.
Ostrosłup prawidłowy
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Ostrosłup prawidłowy
a- krawędź podstawy
H- wysokość ostroslupa
x- odleglosc miedzy spodkiem wysokości a krawedzia boczna podstawy
h-wysokość trójkata (podstawa)
l- krawedz boczna
\(\displaystyle{ sin60^{o}=\frac{x}{l} x=2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}h=\frac{2}{3}*\frac{a\sqrt{3}}{3}=2\sqrt{3} a=6}\)
\(\displaystyle{ cos60^{o}=\frac{H}{l} H=2}\)
do obliczenie pola potrzebujesz jeszcze wysokości ściany bocznej (y). wyznaczysz ją z pitagorasa \(\displaystyle{ l^{2}=y^{2}+(\frac{1}{2}a)^{2}}\).
Jak coś jest niezrozumiałego to pisz.
H- wysokość ostroslupa
x- odleglosc miedzy spodkiem wysokości a krawedzia boczna podstawy
h-wysokość trójkata (podstawa)
l- krawedz boczna
\(\displaystyle{ sin60^{o}=\frac{x}{l} x=2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}h=\frac{2}{3}*\frac{a\sqrt{3}}{3}=2\sqrt{3} a=6}\)
\(\displaystyle{ cos60^{o}=\frac{H}{l} H=2}\)
do obliczenie pola potrzebujesz jeszcze wysokości ściany bocznej (y). wyznaczysz ją z pitagorasa \(\displaystyle{ l^{2}=y^{2}+(\frac{1}{2}a)^{2}}\).
Jak coś jest niezrozumiałego to pisz.