pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 75 cm kwadratowych.
a) ile razy pole podstawy jest większe od pola ściany bocznej,jeśli krawędź podstawy ma długość 0,5 dm?
b) jaka jest wysokość ściany bocznej tego ostrosłupa?
zadanie z ostroslupem
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
zadanie z ostroslupem
Jesli krawedz podstawy wynosi 5 cm to jej pole bedzie wynosilo
\(\displaystyle{ 5^2=25}\)
A wiec pole sciany bocznej to
\(\displaystyle{ \frac{75-25}{4}=12.5}\)
Czyli pole podstawy jest 2 razy wieksze od pola sciany bocznej
Aby obliczyc wys sciany bocznej wystarczy podstawic do wzoru
\(\displaystyle{ P=\frac{ah}{2} \czyli\ 12.5=\frac{5 h}{2}\\
h=5}\)
\(\displaystyle{ 5^2=25}\)
A wiec pole sciany bocznej to
\(\displaystyle{ \frac{75-25}{4}=12.5}\)
Czyli pole podstawy jest 2 razy wieksze od pola sciany bocznej
Aby obliczyc wys sciany bocznej wystarczy podstawic do wzoru
\(\displaystyle{ P=\frac{ah}{2} \czyli\ 12.5=\frac{5 h}{2}\\
h=5}\)